TIPS VOOR EEN GOEDE START!

> Trek je kleuter kleren aan die hij/zij zélf aan- en uit kan doen. Dat lijkt een detail, maar voor een kind dat dringend naar de WC moet, is een broekpak waarvan hij de knopen niet kan vinden een reuzegroot probleem en een garantie voor ongelukjes.

> Geef hem/haar een reservebroekje mee. Een ongelukje kan altijd gebeuren en is dan minder erg. 

Neem kort en duidelijk afscheid. Zeg dat jij (of iemand anders) hem straks komt halen. Geef nog een zoen en wuif gedag terwijl je vertrekt. Ga niet terug als hij begint te huilen. Dat maakt je kleuter onzeker. 

Doe nooit 'de grote verdwijntruc'. Néém wel degelijk afscheid van je kind. Verdwijn niet stilletjes terwijl hij het niet in de gaten heeft. Dan voelt hij zich terecht bedrogen en zal zich in 't vervolg stevig aan je vastklampen. 

Laat hem regelmatig naar school gaan. Een kind dat nu eens wel en dan weer niet gaat, went nooit echt aan het klasleven. Hij kan zich dan ook moeilijk een plaatsje veroveren in de groep. Hij hoort er niet echt bij. 

Bekijk het positief. Weet dat naar school gaan voor een (schoolrijp) kind een heerlijke uitbreiding is van zijn leef- en belevingswereld. Geniet mee van deze verruiming.